Contentor Blogg

Maria Richardsson, Nordic Kind: ”Om personkemin inte stämmer blir det aldrig rätt”

Maria Richardsson, Nordic Kind: ”Om personkemin inte stämmer blir det aldrig rätt”

Maria Richardsson är entreprenören med passion för nordisk design. Med nya konceptet Nordic Kind vill hon lyfta fram designers och kreatörer och göra nordisk design tillgänglig för fler. För Contentor ger hon sina bästa tips om rekrytering till små och växande bolag.

Nordic Design Collective var namnet på plattformen där konstnärer, designers och kreatörer kunde marknadsföra och sälja sina alster. Maria Richardsson är grundare till bolaget som har bytt både skepnad och namn och numera kallas Nordic Kind. Till skillnad från föregångaren fungerar Nordic Kind som en e-handel och hanterar därmed logistik och utskick av konstnärernas produkter.

“Vi gör en ‘ctrl-alt-delete’ på företaget”

Nordisk design ligger Maria Richardsson varmt om hjärtat. Men även andra nordiska attribut såsom fika, hygge och etisk och hållbar produktion. Att värna om det småskaliga och autentiska hantverket. Att vara snäll. Nordic Kind förenar dessa värden och lyfter fram ett antal noga utvalda designers och kreatörer.

Satsningen på Nordic Kind har inneburit såväl en ny affärsmodell som ny teknisk plattform och nytt kontor och personal.

”Vi gör verkligen en ’ctrl+alt+delete’ på bolaget nu. Den här nylanseringen är ett väldigt tydligt exempel på att ta hand om lärdomar och göra en omstart”, säger Maria om den nya e-handeln.

Inställning till att testa viktigare än CV

Ett bra och engagerat team som jobbar mot gemensamma mål är en förutsättning för att lyckas med föresatsen att sprida ”a Nordic Kind” till fler. Maria berättar att hon varit noggrann med sammansättningen av medarbetare. Att våga lita på magkänslan och lyfta blicken bortom den sökandes CV är något hon rekommenderar.

”Om personkemin inte stämmer kommer det aldrig bli bra även om personen på pappret har alla rätt.”

När Maria söker medarbetare till teamet försöker hon först och främst att förstå vem personen som söker tjänsten är. Vad är det som driver personen och vad vill hen jobba med i teamet?

”Är det en cool titel och en lön som lockar? Inställningen är mycket viktigare än CV:t.”

I små bolag gör man mycket för första gången

Just inställning till arbetet och arbetsplatsen betonas ofta av entreprenörer och personer i beslutsfattande roller. Maria menar att inställningen är extra viktig i ett litet och växande team.

“I ett litet bolag är det så mycket som man inte vet hur man gör. Man gör mycket för allra första gången. Då måste medarbetare ha rätt inställning till att vilja lära sig och att våga testa.”

Om man som entreprenör märker att en medarbetare inte fungerar i teamet är det viktigt att inte dra ut på beslutet att göra något åt situationen. Förändringar i teamet menar Maria bara blir jobbigare att genomföra ju längre man väntar. Hon höjer dock ett varnande finger för att anställa kopior av sig själv.

”Hela poängen med att vara ett team är att man ska komplettera varandra. Det är olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder som ger bra diskussioner!”

Praktikanter inte bara gratis arbetskraft

I små bolag är det också ganska vanligt att man tar in praktikanter som under en kortare period får jobba med olika områden. Maria är ingen stor förespråkare av att använda sig av praktikanter. Hon menar att det är lätt att tänka att praktikanter är gratis arbetskraft med stort driv. Men det är lätt att glömma bort att praktikanter ska handledas och läras upp. Det går inte heller att förvänta sig samma åtagande gentemot företaget från en praktikant som en anställd.

”De som inte får lön kanske inte heller har samma commitment till företaget, och kan sluta hastigt och lustigt för att något annat plötsligt händer.”

Vad kan vi lära oss av Maria Richardsson?

  • Håll utkik efter inställning och viljan att lära sig nya saker när du rekryterar. Det är mycket viktigare än att ha ett perfekt CV, särskilt i små bolag.
  • Personkemin mellan dig och personerna du anställer måste vara bra, annars blir vardagen jobbig.
  • Om du funderar på att ta in en praktikant, fråga dig om du har tiden som krävs för att handleda och vara tillgänglig under praktiktiden.

Nyfiken på vad andra e-handlare har för erfarenheter?

Martin Kiland på Kilands mattor menar att de aldrig stött på ett problem de inte kunnat lösa. Jenny Rydhström, grundare av Gents, spenderade en miljon på TV-reklam som kunderna inte såg.

Foto i header: Lina Arvidsson