Contentor Blogg

Bythjul rullar framåt med content och mobila verkstäder

När Bythjul startade e-handel och började sälja däck och fälgar online 2002 fullkomligt exploderade försäljningen. Idag är företaget Sveriges största inom däck och fälgar på nätet och man har även verksamheter i Norge, Finland och Danmark. Vi pratade med marknadschef Philip Carlsson om oförberedda kunder, informativt content, mobila verkstäder och mål för framtiden.

Under sina första fem år siktade Bythjul in sig på den svenska marknaden, men 2007 startade man filialer i de nordiska grannländerna. Idag har företaget huvudkontor i Stockholm, medan lagerhållning och produktion sker i distributionscentret i Norrköping. Företaget har över 25 anställda och omsätter cirka 260 miljoner kronor.

Vintern överraskar bilägare

Något som kännetecknar däckbranschen är att den är väldigt säsongsstyrd, med några få högsäsongsveckor på året. Men det är något Bythjul försöker tänja på, förklarar Philip Carlsson:

”Vi går bland annat ut med lukrativa erbjudanden tidigt på säsongen. Även om man inte monterar på däcken direkt så är det bra att ha dem, så är man redo när det är dags.”

 

Det kan dock vara en utmaning att skapa framförhållning hos bilägarna.

”Trots att vi får en vinter varje år så blir många lite tagna på sängen och stressar när snön kommer”, berättar Philip.

 

Han menar att problemet är störst i slutet av året:

”De flesta brukar vara snabbare på att byta till sommardäck för att slippa bullret och få snygga fälgar på bilen.”


Utmaningen: skapa content kring däck

Vad gäller innehåll på hemsidan och i webbshopen så ser Philip Bythjuls roll inte enbart som säljande, utan också som informerande.

”Vi vill hjälpa våra kunder att veta vilka däck som passar beroende på var i landet man bor, informera om skillnaden mellan dubbdäck och friktionsdäck, vilka regler som gäller och hur man kan tänka kring trafiksäkerhet och däck. Det handlar om att bjuda på innehåll. Kläder är kanske lättare att skapa roligt content kring, men när det gäller exempelvis däck så får man testa sig fram.”


Medan kunden storhandlar byter Bythjul däcken

Kunden som köper sina däck och fälgar via Bythjul.com kan få däcken levererade hem för självmontering, alternativt skickade till någon av de certifierade verkstäder som företaget samarbetar med.

”Vi har också testat ett nytt grepp med mobila verkstäder som vi sätter upp i anslutning till vissa köpmarknader. Medan kunden storhandlar, byter vi däck på bilen. Där möter vi många nya kunder som inte hade en aning om att det gick att köpa däck på nätet”, säger Philip.


Siktet inställt på marknadens toppskikt

Bythjul arbetar med ett stort lokalt lager, där över 50 000 artiklar lagerhålls.

”Det medför att vi snabbt kan montera och leverera en stor del av vårt sortiment. Med snabba leveranser och nöjda kunder håller vi oss i topp på den svenska onlinedäckmarknaden. Det mål vi hela tiden arbetar mot på olika sätt är att vara störst i Norden och behålla vår position”, avslutar Philip.

 

Contentor översatte när det var dags för Bythjul att lansera e-handel i de nordiska länderna. Vi har även bistått med andra contenttjänster. Läs mer om det här.