Contentor Blogg

DMP 101 – tre snabba frågor

Bilden visar DMP 101

DMP 101 – tre snabba frågor

När hela världen skriker ”köp mig!” och konkurrensen hårdnar gäller det inte att skrika högre så att fler hör, utan att prata i normal samtalston med de som lyssnar. Men här uppstår ett problem: hur hittar man de som lyssnar?

Ett svar är DMP. För den som vill segmentera sin publik, sköta marknadsföringen rätt och optimera framtida köp är DMP ett bra alternativ. Och det antar vi att du vill. Har du några frågor? Bra, vi svarar på tre av dem.

Vad är DMP?

Kort och gott är DMP, eller Data Management Platform, som ett lager för data. Det är mjukvara som tar in, sorterar och hyser information för att sedan spotta ut det i en form som är användbar för säljare och företag.

Varför är DMP bra att använda?

Det handlar om att förstå kundinformation. DMP kan i teorin användas för att husera all sorts information, men för marknadsförare används det oftast för att hantera cookie-ID:n och generera publiksegment. Dessa används senare för att inrikta sig på specifika användare med onlineannonser, för samtidigt som onlineannonser växer köper företag media från många olika siter. DMP kan stödja sammanknyttningen av all aktivitet och samla kampanjdata och publikdata på en centraliserad plats. Genom att använda det rätt kan alltså DMP användas för att optimera framtida köp och användning av media.

Vad är skillnaden mellan DMP och DSP? Räcker inte DSP?

En DMP används för att lagra och analysera data medan en DSP (Digital Signal Processing) används för att faktiskt köpa reklam baserat på den informationen. Informationen matas in från en marknadsförares DMP till dess DSP för att möjliggöra informerade köp av media. Här är kruxet: när det inte är länkat till en annan teknologi kan en DMP göra väldigt lite. För publicister kan dock DMP:er också länkas till utbudsplattformer och andra teknologier som kan hjälpa dem sälja sina annonser för mer.

Men som med så många andra områden inom reklamteknologin börjar gränserna mellan DMP och DSP suddas ut. Ett växande antal DSP-leverantörer erbjuder också sina kunder DMP-teknologi. Detta kan effektivisera arbetet, men fristående DMP:er gör datan mer portabel, vilket för det lättare att mata in datan i ett brett utbud av DSP:er.

Att välja rätt DMP

Nu när du fått baspaketet för information om DMP gäller det bara att välja rätt. Om du ska satsa, ska du ta något av de ledande företagen – Adobe, Krux, Lotame, Aggregate Knowledge, BlueKai, CoreAudience eller Ignition One – eller ska du satsa på någonting nytt? Om du redan har koll på DMP kanske det är dags att ta en titt på Krux nya utbud som kom ut för några dagar sedan:

Krux Data Feed förser företag med en uppsättning öppna gränssnitt och transportprotokoll för publikdata. Data Feed inkluderar: programmatisk API för upptäckt, transport och certifiering av data; gatewaytjänster som partners och kunder kan använda för att aktivera nya datadrivna erbjudanden; tillgång till normaliserad publikdata i analysfärdiga, aggregerade, anonyma och integritetssäkra format. Dessa kvaliteter gör det möjligt för företag att transportera stora volymer av data snabbt och smidigt utan att riskera sin integritet.

Krux Kognitive gör det möjligt för kunder och partners att koordinera stora datavetenskapliga projekt på ett kooperativt, distribuerat sätt. Kognitive inkluderar en kombination av kapaciteter som gör det möjligt för företag att applicera algoritmer och få insikter från den massiva datan som strömmar igenom Krux plattform. Kognitiva ger kunder tillgång till Krux egna algoritmer och modeller, men möjliggör också för kunder att utveckla, distribuera och testa sina egna modeller inuti Krux Kognitive.

Contentor