Contentor Blogg

Vad händer nu då, Amazon?

Vad händer nu då, Amazon?

En långvarig trend har varit att stora företag blir ännu större. Att världens största nätbutik Amazon expanderar och utökar sina tjänsteutbud är således naturligt. Men vad är företagets mål med sina markköp i Sverige egentligen?

Världens stora plattformsföretag blir allt mäktigare och GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) utökar kontinuerligt sina tjänsteutbud. Att Amazon – världens största nätbutik med en omsättning på en sisådär 136 miljarder dollar per år –  valde att köpa mark i vårt avlånga land förra året gav eko både i Sverige och världen. Inte så konstigt kanske.

Stora Amazon i lilla Eskilstuna

Ryktet om Amazons inträde i Sverige har pågått i många år. När man därför införskaffade mark på tre ställen i Sverige förra året började ryktena ta fart på allvar. Håller Amazon på att starta e-handel här? Kommer svenska småföretagare bli utkonkurrerade av denna globala handelsjätte?

Ja, visst är det så att Amazon har köpt mark i Sverige. Men inte för att starta någon e-handel. Istället har företaget valt att införskaffa mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för att etablera sin molnverksamhet AWS – Amazon Web Service. Den mark man köpt, exempelvis hela 200 000 kvadratmeter i Eskilstuna, kommer därmed att fungera som datahallar och inte som ett e-handelslager. Detta är i alla fall vad Amazon själva och Eskilstuna kommun kommunicerar utåt.

Vart pekar kompassen i år?

Vad som händer under 2018 är svårt att sia om. Å ena sidan verkar det som att Amazon nu lägger all sin kraft i Sverige på att bygga upp sin molntjänst och sina datacenters. De tre platserna man valt att köpa mark på i Mälardalen kommer att fungera som en AWS-region som ska ge säkerhet till de snabba molntjänster man säger sig erbjuda. Först på tåget bland svenska företag är MatHem som hoppas att övergången till Amazons molntjänster kommer innebära en mycket snabbare e-handel, men också mer flexibla lösningar när det gäller utveckling av nya tjänster. Å andra sidan finns det de som tror att Amazon visst kommer att göra sitt intåg på den svenska marknaden i år. Att man miljonköpt det svenska domännamnet Amazon.se och att man enligt rykten förhandlar med flera mediebolag om annonsutrymme talar för detta. Oavsett vilken riktning Amazon väljer kommer 2018 onekligen att bli ett spännande år!

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss idag och låt oss berätta mer om hur vi jobbar och vad vi kan göra för dig.