Contentor Blogg

Därför ska du texta dina videos

Att skapa content i form av videoklipp blir allt vanligare. Och inte undra på. Det är nämligen ett väldigt effektivt och uppskattat sätt att kommunicera på. Det är en kommunikationsform som är lätt att ta till sig, rolig och framförallt lättförstådd. Eller? Det finns en sak som ofta glöms bort när vi gör video-content. Nämligen textningen. Och det kanske inte låter så farligt, men tvärtom. Hela poängen av innehållet du skapat kan gå förlorad. Så, varför är det så viktigt att texta sina videos?

 

Det hela handlar om inkludering

När du kommunicerar med din målgrupp eller omvärlden i stort är det viktigt att vara inkluderande. Det är egentligen syftet med att kommunicera till att börja med, att bjuda in fler. Och det finns då olika anledningar till att deltagandet i ditt videoinnehåll kan försvåras:

Tittaren är rörlig

Först och främst är tittaren, precis som hela dagens samhälle, rörlig. Det betyder att tittaren inte alltid sitter still eller för den delen befinner sig i en tyst miljö. Hen kanske sitter på bussen, i trafiken eller mitt i ett kontorslandskap. Var tittaren än befinner sig kanske möjligheten att lyssna på innehållet är sämre helt enkelt. Genom att texta videon ger du tittaren chansen att ta del av innehållet utan att behöva ha ljudet på.

Att höra är inte ett alternativ för alla

Vissa kan inte höra på grund av miljön de befinner sig i och vissa kan det inte av andra anledningar. Som kommunikatör eller avsändare av innehåll är det en del av ditt jobb att se till att innehållet är tillgängligt för alla. I största mån det är möjligt. Genom att texta dina videos ser du till att en väldigt stor del av befolkningen blir inkluderade. En del av inkluderingen är att också se till att du inte aktivt exkluderar.

Språkbarriärer

Till slut handlar textningen om att också inkludera de som inte talar svenska, i vårt fall. Att lägga till olika språk i textningen öppnar upp många dörrar för ditt innehåll. Inte bara mot den del av vår befolkning som inte talar svenska utan också möjligheten för innehållet att spridas utanför Sveriges gränser. Vi rekommenderar med att börja texta på engelska. Men det beror också på din målgrupp. Skulle du veta att stor del av din målgrupp talar finska eller arabiska så är det en god idé att texta även på de språken.

 

Textning på bild- eller videoinnehåll är ett enkelt medel för att nå målgruppen, få dem att känna sig sedda och inkludera fler. Om du är nyfiken på hur du på enklast sätt kan texta dina videos – hör av dig till oss på Contentor, så hjälper vi dig!