Contentor Blogg

Tips på hur du kan bli mer kreativ i ditt skrivande

När man jobbar med text på olika sätt, som vi gör, är det lätt att fastna i gamla spår. Det är också lätt att bli repetitiv och inspirationen kan verkligen sina ibland. När inspirationen sinar får sig kreativiteten verkligen en törn och allt kan kännas hopplöst. Den känslan önskar vi ingen, så därför har vi samlat ihop våra bästa tips på hur du kan bli mer kreativ i ditt skrivande här. Lycka till!

Byt miljö

Det värsta du kan göra när du sitter fast är att bokstavligen sitta fast. Du behöver ta dig någon annanstans, se något nytt, prata med någon annan för att låta andra sinnen aktiveras. För inspiration kan komma till dig på alla olika vis och ibland slår vi oss bakut och tror att vi ska kunna pressa fram allting inifrån oss själva. Det fungerar inte riktigt så. Ibland kan det räcka med att göra något annat en stund, alltså ta en paus, för att sedan återvända till texten. Men ibland måste du helt enkelt ta med texten till en helt ny plats. När du väl har börjat applicera den här tekniken kommer du att märka att den är ganska angenäm!

Skriv något helt annat

När du sitter med din text framför dig, hur den än ser ut, kan du ibland bli blockad på grund av textens form. Låt säga att du skriver på ett blogginlägg, såsom jag gör just nu, då kan all kreativitet bara rinna av en och det blir kämpigt att skriva saker som läsarna kommer att gilla. Allting blir bara dåligt och det känns som du skrivit allt förut. Då kan det underlätta att skriva en helt annan typ av text en stund, som till exempel en dikt eller en recension av en bok – eller varför inte en film?

Begränsa för att sedan öppna upp

Ibland kan frihet kväva en när det kommer till kreativitet. Vi misslyckas med att komma på saker eftersom vi hela tiden sänks av att vi kan komma på vad som helst. Ibland är taket för högt. Det kan alltså hjälpa att begränsa dig själv och sätta upp regler för ditt skrivande. Du kan till exempel skriva ett blogginlägg utan att använda ordet “och” eller “men”. På så sätt tvingas du hitta omvägar i skrivandet vilket kan öppna upp för helt nya tankar.

Läs en bok

För att öppna upp dina sinnen och släppa in lite inspiration kan det ibland krävas att förflytta fokuset till någon annan. Du ska självklart aldrig härmas, men det är inte vad det här handlar om. Genom att till exempel läsa en bok kan du se hur andra människor använder språket och bygger sina meningar. Det här är också ett väldigt angenämt sätt att leta inspiration och öka kreativiteten.

Våga misslyckas

Det sista tipset är också det klyschigaste. Vi vet att alla säger detta men när det kommer till just kreativitet är vi så himla drabbade av våra egna tankar och gränser. Därför är det extra viktigt att inte vara för hård mot sig själv utan tillåta sig själv att misslyckas. Åtminstone borde du förlika dig med tanken att alla meningar inte kan vara vinnare.

Jobbar du med text eller bara älskar att skriva och vill ha mer tips på hur du kan göra det bättre? Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev här!